Schrijnwerk in staal

Inleiding

Inleiding

Zijn de kwaliteiten en gebreken van schrijnwerk in hout, PVC en gepoederlakt aluminium welbekend bij architecten en andere specialisten, dan staan stalen ramen nog te vaak in de schaduw en bekleden ze niet de plaats die ze op basis van hun kwaliteiten verdienen.

Laten we het eerst en vooral eens hebben over hun mechanische weerstand: niet alleen is staal een metaal waarvan de eigenschappen een heel stuk boven die van om het even welk ander schrijnwerkmateriaal liggen, bovendien kan het bogen op een assemblagetechniek door lassen die het raamwerk een vormvastheid geeft waar zijn concurrenten, die door middel van pen- en gatverbindingen, gaffelverbindingen of andere combinaties geassembleerd worden, niet kunnen aan tippen.

Het gevolg is dat het stalen schrijnwerk de stijfheid en de stabiliteit van veel grotere beglaasde ruimtes mogelijk maakt of bij identieke afmetingen van de beglazing, een aanzienlijk kleinere sectie van de profielen toelaat, wat leidt tot een onvergelijkbare esthetische lichtheid. Het vastlassen van de scharnierplaat of scharnieren op de stijlen verhoogt nog de stevigheid van het geheel.

Een andere kwaliteit: het gemak waarmee het bewerkt kan worden, laat de meest ingewikkelde vormen en krommingen toe, zelfs voor de uitvoering van onregelmatige bogen. Stalen ramen zijn aan elk specifiek geval aanpasbaar. Lastechnieken met laser dragen bij tot een flexibiliteit bij het gebruik, die ondenkbaar is bij andere materialen: structurele verstevigingen en toename van de stabiliteit zonder verhoging van de zichtbare afmetingen van de profielen, het verkrijgen van ingewikkelde vormen en meer specifiek, krommen met variabele stralen. Deze laatste mogelijkheid is echt uniek en maakt de keuze voor staal bij renovatie, een absolute must wanneer raamopeningen met complexe en onregelmatige vormen moeten gerealiseerd worden.

In de praktijk zijn stalen ramen aanwezig op alle domeinen waar kwaliteit voorop staat: veiligheid voor de banken, de fijnheid die geëist wordt voor historische restauraties of interieurdesign, bestand tegen vandalisme, uitzonderlijk grote overspanningen. Deze eigenschappen kunnen eveneens door architecten aangewend worden in bescheidener en eenvoudiger woningen. De ontwerper kan namelijk voordeel halen uit deze intrinsieke weerstandseigenschappen om de openingen anders te tekenen, bijvoorbeeld door ze te groeperen. De mogelijkheden om raamopeningen te concentreren en te vergroten, de afwerkingen te vereenvoudigen en de afwezigheid van onderhoud, maken dat de uiteindelijke kostprijs van de staaloplossing, interessanter is dan alle andere.

Tags: staalschrijnwerk |